A jávai csirkehúsleves, vagyis a soto ayam jawa (fázis fotókkal)

Amikor Magyarországon laktunk Apának nagyon hiányoztak az otthoni ízek. Egyik évben vettem egy indonéz szakácskönyvet, hogy majd abból főzök valami “hazait”, de hamar lemondtam róla, amikor elolvastam milyen alapanyagok kellenek hozzá. Mai történetünk akkor kezdődött, amikor egyik este Apa az egyik warungban vacsizott indonéz csirkehúslevest…én is megkóstoltam, ez volt a soto ayam, vagy legalábbis annak nevezeték. 

Nagyjából tudtam milyen ízre számítsak, de ez nem volt valami nagy durranás, sőt egyenesen egy nagy nulla volt. Ettől milliószor különbet főzök, gondoltam és ekkor rögtön bevillant, mint fény a sötétségben Mr és Mrs Smith soto ayam jawa levese 🙂 Ez a recept egy indonéz hölgytől, Elicetől származik, aki bekerülve Mr és Mrs Smith családjába elhozta a finomabbnál finomabb indonéz recepteket Magyarországra, nagy örömömre mindezt  le is jegyezték a Nosalty-n:))) Tradícionális indonéz ételt magyar weblapról??? Igeeeeen, miért ne?:DDDD

Színpompás hozzávalók a konyhában

A recepten némi változtatást eszközöltem, például a nádcukrot lecseréltem kókuszvirág cukorra, illetve a tálalásnál írt káposztát is ki kellett hagynom, mert Apa (finoman szólva) nem szereti, de a recept minden más részletét, az arányoknak és utasításoknak megfelelően készítettem el…A hozzávalók beszerzése játszi könnyedséggel ment, ebből is látszik, hogy mégiscsak Dél-Kelet Ázsiában lakunk:D Most már legalább tudom, hogy bizonyos levelek és gyökerek mire is valók és bizony a hír igaz, a  kurkuma tényleg egy gyökér:D

A soto ayam elkészítése minden bizonnyal rutint igényel, így nem megy rá egy fél délelőttje az embernek, dehát így rutintalanul elég sok ideig tartott…

Íme a recept:

A levesbe megy

A leves fűszerei, amit mozsárban dolgozunk össze

Fűszerek a húshoz, amit mozsárban dolgozunk össze

A sütéshez

A tálaláshoz levesbetétek

Röviden tömören:

A mozsárban összetrutyizott fűszerek…így már nem néz ki valami szépen:)

A főtt hús már pácolódik a mozsárban összezúzott fűszerekkel

Elkészült a leves

A leves egyszerűen fenomenális, még soha nem ettem ilyen finom soto ayamot. Ami külön érdem, hogy Apának is nagyon ízlett, pedig ő elég kritikus az indonéz ételekkel, de ez nála is elnyerte a fődíjat:)

Ime az elkészült soto ayam:)

Két tojással a fehérjediétába is beilleszthető…a sárgáját úgyis a tojásimádó gyermekünk fogyasztotta el:)

Tovább a blogra »