Az arany tej egy ősi indiai recept, mely néhány éve (a kurkuma nyugati világban való felemelkedésével egyidejűleg) újra fénykorát éli. Népszerűsége nemcsak finom ízében és egyszerűségében rejlik, hanem bizonyított gyógyhatásaiban is. A kurkumáról és annak csodás hatásairól itt olvashatsz bővebben.
Az indiai arany tej eredetileg tehéntejből készül, viszont a mi családunk laktózérzékeny tagjai ezt nem fogyaszthatják, tehát más alternatívára volt szükségem. A laktózmentes tej jó megoldásnak tűnhet, de ahol mi lakunk ez egy ismeretlen fogalom. Ekkor jutott eszembe a kókusztej. Indonézia igazi kókusz nagyhatalom, ennek megfelelően szinte mindenütt beszerezhető és olcsó is. Így született meg a kókuszos arany tej receptje. Az ízélmény pazar, azóta is mindig így készítem.
Egy fárasztó nap után, amikor a mini Manók elalszanak, egy bögre arany tejet elszürcsölgetek, nagyon jól ellazít és megnyugtat, ráadásul bónuszként az elalvással sincs gondom:)
Íme a kókuszos arany tej receptje (2 személyre):
Hozzávalók
Elkészítés
Egy lábasban (lehetőleg fém, nem teflon) közepes lángon feltesszük főni a kókusztejet a fűszerekkel (kurkumával, gyömbérrel, fahéjjal és borssal). Folyamatosan kavargatjuk és beletesszük a kókuszolajat is. Kb. 5-10 percig főzzük, de nem forraljuk.
Ha már majdnem felforrt a keverékünk, akkor leszűrve csészékbe vagy bögrékbe tesszük, melegen tálaljuk és ízlés szerint mézzel ízesítjük.
Fogyasszátok egészséggel:)