Kókuszos arany tej

Az arany tej egy ősi indiai recept, mely néhány éve (a kurkuma nyugati világban való felemelkedésével egyidejűleg) újra fénykorát éli. Népszerűsége nemcsak finom ízében és egyszerűségében rejlik, hanem bizonyított gyógyhatásaiban is. A kurkumáról és annak csodás hatásairól itt olvashatsz bővebben.

Az indiai arany tej eredetileg tehéntejből készül, viszont a mi családunk laktózérzékeny tagjai ezt nem fogyaszthatják, tehát más alternatívára volt szükségem. A laktózmentes tej jó megoldásnak tűnhet, de ahol mi lakunk ez egy ismeretlen fogalom. Ekkor jutott eszembe a kókusztej. Indonézia igazi kókusz nagyhatalom, ennek megfelelően szinte mindenütt beszerezhető és olcsó is. Így született meg a kókuszos arany tej receptje. Az ízélmény pazar, azóta is mindig így készítem.

Egy fárasztó nap után, amikor a mini Manók elalszanak, egy bögre arany tejet elszürcsölgetek, nagyon jól ellazít és megnyugtat, ráadásul bónuszként az elalvással sincs gondom:)

Íme a kókuszos arany tej receptje (2 személyre):

Hozzávalók

Elkészítés

Egy lábasban (lehetőleg fém, nem teflon) közepes lángon feltesszük főni a kókusztejet a fűszerekkel (kurkumával, gyömbérrel, fahéjjal és borssal). Folyamatosan kavargatjuk és beletesszük a kókuszolajat is. Kb. 5-10 percig főzzük, de nem forraljuk.

Ha már majdnem felforrt a keverékünk, akkor leszűrve csészékbe vagy bögrékbe tesszük, melegen tálaljuk és ízlés szerint mézzel ízesítjük. 

Fogyasszátok egészséggel:)

Tovább a blogra »