Pisang goreng, az indonéz sült banán

A pisang goreng (ejtsd:piszáng goreng), vagyis más néven a sült banán, nagyon népszerű étel Indonéziában. Nem véletlenül, mert amellett, hogy olcsó, nagyon finom is. A gorengan árusok délután 5-6 óra tájban kezdik el árulni a bő olajban sült csemegéket, többek között a sült banánt is.  Az indonézek leginkább desszertnek vagy nassolnivalónak fogyasztják magában ,esetleg egy kis mézzel vagy barna cukor sziruppal meglocsolva.

Nálunk is nagy kedvenc, ezért én is elkészítettem. A receptet egy indonéz lánytól kaptam, kipróbáltam és nagyon finom lett.

Balin ilyen kilátás mellett is lehet pisang gorenget falatozni, csak vigyázni kell a betyár majmokkal:)

Nemcsak a gorengan árusok árulják, bizonyos warungokban vagy éttermekben is szerepel az étlapon. Egy tea és mellé egy adag sült banán igazán kellemes délutáni nasi:)

De nem kell feltétlenül Indonéziába utaznod, hogy megkóstolhasd ezt a nyalánkságot, mert a hozzávalók otthon is beszerezhetők. Nagyon könnyű elkészíteni, gyors finomság (20 perc és kész).

Nálunk is nagy kedvenc, ezért én is elkészítettem. A receptet egy indonéz lánytól kaptam, kipróbáltam és nagyon finom lett.

Szereted a banánt? Ha igen, akkor ezt egyenesen imádni fogod! 

Bár nem diétás, de glutén- és tej- és tojásallergiások is bátran fogyaszthatják:)

Indonéziában ezt a fajta banánt használják a pisang gorenghez, a neve pisang klotek (fotó: bing)

 

Hozzávalók (4 adag pisang gorenghez):

                                  1 evőkanál tápiókaliszt

                                  125 ml hideg víz

                                  1 csipet só

A bundához való liszteket a sóval meg a vízzel simára keverjük. A meghámozott banánt középen kettévágjuk, majd hosszában is elszeleteljük. Közben bő olajat hevítünk, az előzöleg összekutyult lisztes keverékbe mártogatjuk a banánokat, végül a forró olajban gyorsan, aranybarnára sütjük.

Tádádádám: már el is készült a házi pisang goreng, ami kívül ropogós, belül pedig édes és krémes:)

Ehetjük magában, vagy tehetünk egy adag vanília fagyit mellé. De a tetejét mézzel meglocsolva, vagy fahéjas porcukorral megszórva sem rossz.

Jó étvágyat kívánunk!

Tovább a blogra »