Spicy Momma

A garnélarák megtisztítása

Imádom a tengert és még jobban a tenger gyümölcseit.

A tengeri herkentyűk a magyar családok körében még a halaknál is népszerűtlenebbek…nem is csoda, hiszen nincs tengerünk, így persze még csak nem is az olcsó árkategóriába esnek. Pedig a garnélarák nemcsak finom, de alacsony kalória- és magas fehérje tartalma miatt akár a diétába is könnyedén beépíthető (100 gr garnélarák csak 99 kalóriát tartalmaz). Legtöbbször az előkészített, fagyasztott koktélrákokkal (borzalom), esetleg garnélákkal találkozhatunk a szuper- vagy hipermarketekben, ezek azonban sokkal drágábbak a tisztítatlan változatnál.

Néhány nappal ezelőtt Jóuram a közeli halpiacról egy nagy szatyorral tért haza, benne 2 kg friss tigris garnélával. A rákocskák annyira frissek voltak, hogy még a ruhájuk is rajtuk volt. Természetesen a megtisztításuk is az én nemes feladataim közé tartozott, így született meg a mai garnéla “pucolós” poszt. 

A garnélarákot meg lehet főzni a páncéljában is, de az étel élvezeti értéke is nagyon lecsökken, ha az ember fia/lánya kajálás közben macerázik a garnéla tisztással…

Mielőtt bárki a tengeri rákocska legyilkolásával vádolna csak szólok, hogy mind a két kiló garnéla már azelőtt elhalálozott, mielőtt a konyhámba került volna, én csupán a “boncmester” voltam.

Most pedig nézzük, hogyan lesz konyhakész ez a tengeri herkentyű:)

20160209_175823

Íme a szép, friss garnélánk:)

Első lépésként tegyük a garnélát a vágó deszkára. Itt most könnyedén szemügyre vehetjük az ebédünket/vacsoránkat, láthatjuk a fejét, a potrohát és a kis lábait is. Csak a potrohára lesz szükségünk, mert ott rejtőzik a fehér hús.

20160209_180337

Egy határozott vágással távolítsuk el a fejet a potrohtól

Egy éles kést használva, határozott mozdulattal válasszuk le a fejrészt a garnélánkról. Nincs mitől félni, a szegény pára nem fog elugrani…100 százalék, hogy a rákocska már elhunyt mielőtt megérkezett a konyhánkba.

A pepecs munka

A pepecs munka

És most jön a pepecselős munka. A páncél megtisztítását a hasi résznél (a lábaknál) kezdjük, mert itt van a legkönnyebb dolgunk. Egészen a farok részig haladunk. Van aki itt megáll a tisztítással és rajtahagyja a farokvéget, de én teljesen lemeztelenítettem….a farokvég lehúzása előtt kicsit bontsátok meg alulról a páncélt és csak ezután húzzátok le lassan és óvatosan, mert a garnéla húsos farokrésze könnyen beletörhet a páncélba. Ha ez megtörténne se keseredjetek el, mert néha előfordul, a következőnél majd ügyesebbek lesztek:)

20160209_180524

Még nincs vége! Mert most a kis vacsoránknak el fogjuk távolítani az utolsó vacsoráját, vagyis a hátán keresztül a tápcsatornát.

20160209_175949

Tápcsatorna eltávolítás

A vágódeszkára fektetett garnéla háti részét egy éles késsel felnyitjuk. Ezután a késsel kiemeljük kis tápcsatornát és egy mozdulattal eltávolítjuk.

Így talán jobban látszik

Így talán jobban látszik


A tápcsatorna

A tápcsatorna

20160208_145306

Íme a konyhakész garnélánk, most már főzhetjük, süthetjük vagy akár grillezhetjük is.

Most még szürke, de ha megfő/megsül nagyon szép piros színt kap. Néhány perc alatt elkészül, ahogy a színe megváltozik már kész is. Ne főzzétek, süssétek túl, mert akkor kemény, rágós lesz.

A fejrészt és a páncélt se hagyjuk veszni, mert kitűnő alaplé készíthető belőle némi zöldséggel felfőzve…de ezt majd egy másik posztban bővebben kitárgyaljuk.

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!