Spicy Momma

A kovászos káposzta project

Imádom a töltött káposztát:) A családi legendák szerint 1 évesen már képes voltam egy egész tölteléket bedúrni. Ez igen figyelemreméltó teljesítmény, hiszen Anyukám nem cicózik és jó nagy gombócokat gyárt. Időről-időre megkívánom és ha mást nem, hát elkészítem magamnak. Itt Balin akármennyire habostorta is az élet, nem lehet ám minden boltban savanyúkáposztát kapni, főleg nem olyat, amit szeretek is. Van ugyan német sauerkraut (eszméletlen drágán, egy közepes üveg egy ezres)…dehát azt tudjuk, hogy közelébe sem ér a jó magyarnak.

Egy nap skype-on beszéltem Anyuval és elpanaszoltam neki a nagy savanyúkáposzta bánatomat. Megkérdezte, hogy fejeskáposztát ugyan árulnak-e itt az Óperencián túl? Természetesen igen…erre rávágta, hogy savanyíts káposztát magadnak. Hát igen…magad uram, ha szolgád nincs, ez már nekem is eszembe jutott. De bizony káposztát savanyítani hosszú idő, én meg marhára türelmetlen vagyok, úgyhogy Anyu ötlete nyomán kovászolt káposzta készítésbe fogtam. Előtte sosem hallottam róla, habár a kovászos uborka nagy kedvencem.

Ekkor jött a kutakodás neten, hogyan készítsem is el pontosan. Sehol egy negatív komment, mindenki ódákat zengett róla, azt írták a vele készült töltött káposzta messze a legjobb, szóval úgy gondoltam, hát legyen:)

A kovászos ubihoz és a káposztához is meleg kell elsősorban…ha más nem is, az biztos van:)

Kedves Olvasó! Ha hozzám hasonlóan kovászos ubi rajongó vagy és még nem kovászoltál káposztát, hamarosan itt a nyári meleg, tessék kipróbálni!

Íme a recept:

Keress egy jó nagy üveget… Nálam itt kezdődtek a gondok, mert csak hosszas keresgelés után találtunk az egyik boltban megfelelő méretű nagy üveget.

Hozzávalók:

  • kb. 2 kg fejeskáposzta  (külső leveleket előzőleg lefejteni a többit le lehet gyalulni…gyalum nem volt, ezért negyedekbe vágtam, majd vékony csíkokra felszeleteltem)
  • Fűszerek: szemes bors (kb. 12 darab), kömény (jobb híján római, mert az volt itthon), só (kb. 1.5 evőkanál), babérlevél (4-5 darab), jó nagy csomag kapor (itt Balin dill néven fut), 4-5 gerezd fokhagyma
  • Száraz kenyér a tetejére (az pont volt itthon, mert a kenyeret Szofin kívül senki se eszi, hamar megszárad)

A káposztát nagy üvegedénybe szépen rétegezve beleraktam, a fűszereket közé potyogtattam. Tetejére mentek az egészben hagyott levelek, majd a végén a száraz kenyérrel megkoronáztam és egy kistányérral lefedtem.

A kovászolt káposzta 5-6 nap alatt elkészül, közben az ajtó elől az előszobába költözött, mert mindenféle veszélynek volt odakint kitéve (kutya, macska, veréb és a szomszédból belógó tyúkanyó). Szerencsére átvészelte ezt az időszakot és bár alig tudtam kivárni, de az ötödik napra megszületett a kovászolt káposztám…Hmmm…mennyei lett:) Úgyhogy rögtön töltött káposzta készült belőle (bánatomra füstölt cupákok nélkül, mert azt itt nem lehet kapni). Annyira gyorsan elfogyhogy sajnos ott, még fényképet sem tudtam csinálni, sebaj, majd legközelebb:D

 

20140823_153529

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!