Már jó ideje, hogy nem voltam taknyos, de most valahogy jól belekeveredtem. Jóuram juttatta eszembe ezt az autentikus indonéz teát, a wedang jahe sereh-t (ejtsd: védáng dzsáhé szereh), amit természetesen már instant állapotban is lehet kapni a szupermarketekben…de mit nekem a portea, amikor ilyen pofonegyszerű elkészíteni, finom és nem mellesleg nagyon hatásos a megfázás ellen. Secperc alatt kirángatott a taknyosság okozta apátiából és most már képes vagyok az orromon lélegezni:DDD De ez nem is csoda, ha megnézzük a tea alapanyagait…
Gyömbér: a gyökér forrázatát már évezredek óta használják megfázás, torokfájás, gyengeség, étvágytalanság, hányinger ellen. A gyömbér ráadásul vértisztító és vágykeltő hatással is rendelkezik:D
Ázsiai vagy indiai citromfű, alias fenyérfű: lázcsillapító és gyulladás csökkentő, antibakteriális hatással is rendelkezik.
És ahhoz, hogy Ti is megkóstoljátok, nem is kell a messzi Indonéziába utazni, mert a hozzávalók már otthon is egyre több helyen, főleg nagyobb szuper- és hipermarketekben is könnyen beszerezhetők.
Örömmel osztom meg Veletek a wedang jahe sereh receptjét:)
Hozzávalók 2 személyre:
-
egy 5 cm-es gyömbér darab (megpucolva)
-
3 szál fenyérfű, ázsiai citromfű (2-3 darabba vágva)
-
80 gramm cukor – ízlés szerint kinek több vagy kevesebb (vagy valamilyen cukorhelyettesítő, de természetesen cukor nélkül is elkészíthető)
-
fél liter víz
Rakj minden hozzávalót egy lábasba és kezd el melegíteni, amikor forrni kezd, kislángon még további 10 percig főzzük. Ha kész leszűrjük és melegen tálaljuk.
A recept természetesen cukor nélkül is elkészíthető, de az indonézek imádják az édes italokat, ezért ha helyben kóstoljátok meg tuti, hogy cukorral kapjátok:)
A tea mennyeien citromos, kellemesen csípős és édes, kitűnő frissítő és nem mellesleg igazi náthagyilkos:)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: